District 9

Jag och Jenny har precis tagit oss igenom District 9, filmen alltså. Tror förresten inte det finns något riktigt District 9 i Sydafrika, men det är väl aldrig farligt att vara övertydlig. Det finns däremot ett District 6. Det är en del av centrar Kapstaden och är det område som var det mest glada och livliga - innan apartheidregimen fick för sig att det inte var en bra idé att ha svarta, färgade och vita boende tillsammans. De tyckte då samtidigt att statskärnan skulle vara vit. Därför jämnades hela området med marken och folket som bodde där blev placerade i olika områden runt om staden. Dessa områden är idag townships (kåkstäder) och fulla av fattigdom och kriminalitet.

Nu har det alltså gjorts en film "om det". Men det är inte rasrelaterat utan de utsatta är aliens. Jag vet inte om jag gått och blivit känslig för att jag varit här ett tag nu men i mina ögon är det hela rätt osmakligt. Inte för att det är ett porträtt av vad som verkligen hände, utan för att det är ett porträtt till en början som sen brakar ut i någon glamourartad hollywoodaction med en bad guy och en hjälte - eller nåt. Och problemet glöms liksom bort. Det kanske inte allt är menat att det ska visa någon form av verklig händelse, men då finns det enda för mycket med som påminner om vad som faktiskt hänt.

Vet inte riktigt varför jag fick för mig att bli filmkritiker plötsligt, men jag ville bara tala om vad jag tyckte om ni någon gång skulle se filmen. Det är en helt okej underhållning i en timme och 40 minuter. Men jag skulle nog känna mig rätt kränkt om jag en gång hade blivit flyttad från District 6 och sen såg filmen.

Slutsats vi kan dra från detta inlägg är nog i alla fall att efter tre månader här har jag påverkats enormt av landets historia. För att vara ärlig så är det här landet ett helt vansinnigt land med en historia och kultur som är helt åt skogen - för att ta det på dalmål. På ett sätt har människorna och samhället kommit långt men på så fruktansvärt många sätt har de inte kommit någonstans alls. Rasismen rasar fortfarande, om än inte uttalat på samma sätt. Segregeringen är enorm. Fattiga lever i stort sätt granne med rika, men de är ändå strikt skilda åt. Alla vill väl jobba framåt men ingen vet hur man ska göra, så istället sitter alla fast i gamla hjulspår som istället för att föra utvecklingen framåt så blir allt bara ännu mer skrivet i sten. Det är komplicerat, men det är verkligheten!

Planering

Åkte Barcelona ut Champions league i Europa också, eller var det bara här det hände? Eller var det kanske bara en elak mardröm? Sur är jag hur som helst.

Och det blev inte bättre av att jag tillslut fick ett mail med resultatet från mina datoruppgifter (word och powerpoint). Problemet var att jag inte var med på listorna. Så nu måste jag gå till de sega datormänniskorna och gorma igen. Har gjort det några gånger redan, och det är ju inte min favoritsysselsättning direkt. Efter att det är avklarat ska jag gå och försöka leta reda på resultatet i några andra test. Det borde finnas någonstans kan man tycka, men det är inte säkert. Detta är ju Sydafrika och det här med administration är ingenting som har speciellt hög prioritet.

Sen ska jag gå och köpa min en muffin.

Sen ska jag skriva ett test och HIV.

Sen ska jag spela tennis.

Sen ska jag åka hem!

Som utlovat, del 2


Nähäpp, nu ville inte internet ladda upp några fler bilder. Då kan man kanske tycka att en del hade räckt. Men men, börjar vänja mig med det här med att inte planera någonting. Man kommer bara bli besviken!

Nu är jag i alla fall i skolan och väntar på föreläsning och tennis efter det. Tennisen blir kul, föreläsning - inte så mycket. Men jag lär ju hålla i lite i alla fall. Fast det är en timme kvar och vet inte riktigt hur jag ska fördriva den.

En helt underbar helg var det i alla fall. Hade önskat att mamma var här bara.

Som utlovat, del 1


Bästa helgen

Äntligen har skolan lättat så i helgen har vi hittat på en hel del skoj.

Igår bar det av till Stellenbosch för att titta på fotboll, Ajax Cape Town mot the Free State. Vi såg bara första halvlek, men vi kände oss riktigt Afrikanska. Jag är nästan glad att jag inte är här under fotbolls-VM för de där tutorna de kör med på matcherna gör en helt vansinnig. Man hör verkligen inte sina egna tankar.

På kvällen sen bar det av till Moyo at Spier, en afrikansk restaurang där man får sitta uppe i en hydda i ett träd och äta. Superdupermysigt (tack Rebecca för att du såg till att jag kom dit typ, helt underbart). Målade i ansiktet blev vi också, och sånguppvisning fick vi vid bordet (lite skumt, men trevligt). Maten ska jag inte ens tala om. Jisses vad gott det var. Och från och med nu ska jag sluta underskatta grytor helt klart. Grillat i all ära, men en riktigt god gryta där köttet är så mört så det nästan inte ens finns i munnen är det faktiskt inte mycket som slår. Dessvärre var jag för mätt för att ta en andra gång. Åt i alla fall tre sorters bockar, gemsbock, springbock och en annan bock som jag för mitt liv inte kunde höra vad han sa för namn på.

Sen stupade jag i säng.

Idag har vi precis kommit hem från Crystal pools. En vandringstur upp till några småsjöar uppe i bergen med kristallklart vatten. Urvackert var det och urhurtiga var vi. (Nu har jag faktiskt tränat fem dagar denna vecka, tjoho). Det var dock kallt i vattnet så vi sket i att bada, men tog kort gjorde vi. Dem ska ni få se imorgon!

Nu är jag hemma igen som sagt och stupar i säng en gång till. Tänkte ta mig en tupplur och se om solhuvudvärken kan gå över. Sen ska jag kanske med Rose (världens största AJAX-fan) till en fotbollsarena och se finalen i Nederländska cupen i fotboll på en stor-tv. Eller nåt. Men eftersom jag är nästan helt klar med skolan nu så kan jag ju faktiskt ägna min tid åt sådana oväsentligheter!

Hoppas ni har en fin vårdag hemma. Här är det vinter och jag har fått ränder av solen - inte rättvist va :P

En dagisklass, ankor och vacker utsikt

Idag var det plugg/soldag inplanerad. Så väskan packades (tog med en fotboll till och med, hur jag nu fick ihop det med att plugga) och det bar av till Kirstenbosch igen. För allas vetskap är alltså Kirstenbosch en gigantisk botanisk trädgård - ser mest ut som en park. Det ligger he lt vansinnigt vackert vid foten av table mountains baksida och är något av det vackraste ställen jag varit på. Det är där jag varit på konsert några gånger tidigare. Plus i kanten är att det brukar vara relativt vindstilla, vilket man absolut inte är bortskämd med här nere.

Väl på plats bar det av i raketfart från bilen för att ta det perfekta stället att ligga på i den stora och totalt tomma "parken". Jo, på vår sida dammen fanns det bara vi, och några pensionärer iförda hattar som gick på den avlägsna gångvägen. Det var alltså inte så stor konkurrens om gräsmattan och vi fick vår plats! Perfekt. På tjugo sekunder kom bikinin fram och det var dags för att pressa, förlåt läsa. Det enda lite dumma var väl att i samma veva som kläderna flög av oss parkerade ett dagis på andra sidan dammen för att titta på ankorna. Problemet med den ekvationen var att om man för ett ögonblick inte tittade på ankorna från deras position så tittade man rakt på oss. Och det enda man såg då var filtar som lades ut och tröjor och skor som flög i luften - och sen fyra skapligt kritvita kroppar som försökta få ur det absolut mesta av vintersolen.

Vi tyckte det var kul i alla fall, men några minuter senare visade det sig att det tyckte nog inte dem för en mycket snäll säkerhetsvakt (med handfängsel hängande i byxlinningen) kom fram och frågade om vi hade en bra dag och sa något om att det var fint väder - innan han på ett mycket trevligt sätt sa att man inte fick ta av sig kläderna i "parken". Tusen tankar flög genom vårt huvud. "Ingen sol, kritvit, genomskinlig, kommer inte ens fastna på bild längre, kommer bli mobbad när jag kommer hem". Men vi var snälla och tog på oss kläderna typ. Jenny sov när han kom så hon satt kvar i bikiniöverdel med ett trotsigt "jag har inte hört vad du sa"-uttryck i ansiktet (men hon är bara 21 också...). Och eftersom den gode vakten dök upp endast för att sätta dit oss så var det garanterat någon som hade skvallrat. Vi tror på dagisfröknarna, men skulle också kunna vara pensionärerna. De hade dock behövt rätt bra glasögon måste jag säga.

Men vi hade det skönt och jag fick en hel del läst ändå. Så livet lekte ända till jag kom hem, tog en löptur, duschade, åt och sen kom på att allt jag hade läst hade jag läst i onödan, eftersom den delen av häftet inte ska testat imorgon på testet.

Så för att göra den korta historien som jag precis gjort lång kort igen har jag inte åstadkommit någonting idag. Jag har inte pluggat till testet och jag har inte blivit brun. Jag har dock ätit en glass.

Det regnar

Det regnar i Kapstaden ikväll. Och det är väl lika bra för då går jag inte till affären och köper godis! Duktiga mig. Från och med nu till hemkomst är det morötter som gäller. Vi kan kalla det beach 2010 - trots att jag redan gått omkring på stranden i år mer än jag någonsin kommer göra hemma. Jag hade väl i och för sig inte kunnat gå ändå. Får ju inte gå själv. Inget ont som inte har något gått med sig!

Bilder kommer (Rebecca?), men det är faktiskt så illa att det inte är så att jag inte orkar här hemma på internet. Det fungerar faktiskt inte. Maken till otillförlitligt internet får man leta efter. Sen har jag nog inte tagit så många ändå. Men ska försöka fånga några modegodbitar på kort i skolan imorgon kanske. Det kan bli kul.

Skolan börjar så smått lida mot sitt slut förresten. Konstigt. Imorgon har jag min sista tutorial, obligatoriska seminarium kanske man kan översätta det till. Sen är det bara några veckor kvar till alla exams. Så det kanske blir en hel del läsande. Men det mesta har ju gått bra hittils så det löser sig nog.

Haha, jag fick upp en bild. Det tog bara tio minuter. Tänkte jag kunde bjuda på en bild från vår bakgård som mer liknar ett koncentrationsläger än en mysig uteplats. Men det var sol så jag och Rose tog ett glas vin. Bredvid mig ser ni en stor kruka full med jord och sten - och en hel del kattpiss. Så på den har vi lagt en gammal heltäckningsmatta - även den säkert full med kattpiss. Det fina plåtplanket bakom oss slutar i med en halvmeter hög taggtråd, men det avslöjar inte bilden. Det svarta bredvid mig är någon form av "svarta tavlan" som vi inte alls vet vad den gör där. För att slutföra den gemytliga bild kan jag meddela att utemöblerna är buckliga. De har nämligen smällt i solen. Welcome to Africa!


Långsamt + ett liv i Sydafrika del 3

Maken till långsam dag får man leta efter. Trodde mina köpcentrum vänner skulle komme hem rumt ett, fyra var tydligen mer rätt. Tråkigt. Så jag tänkte försöka bjuda på lite Afrikakunskap igen. Vet dock inte riktigt vad jag ska säga, men jag kör på mode.

Mode i Sydafrika = no no no no no.
Något sådant verkar faktiskt på riktigt inte finnas här. Nu vill jag verkligen inte kalla mig själv för en modeslav eller något sådant. Jag vet knappt vad jag sätter på mig. Men en sak är jag ganska säker på, mjukisbyxor gjorda av någon slags plast som liknar svartfärgat gladpack gift med en sopsäck. Det är inte snyggt, det tar jag inte på mig till skolan. Jag måste också säga att jag undviker att bära jeans där min rumpa inte får plats. Likaså är det väl inte jättehett med blå slingor i håret, rosa läppstift och en t-shirt med pokemon på, fast där kanske jag har fel. Vidare undviker jag också att ta på mig samma klänning som jag skulle bära på ett bröllop när jag går till skolan, det känns lite väl mycket skulle jag säga.

ydligen fungerar det inte riktigt så i Sydafrika, eller i alla fall inte i Kapstaden. En dag på campus och du har sett exakt varenda klädesplagg du kan tänka dig. Det är de typiskt afrikanska klänningarna, det är minikjolar, det är mjukisbyxor, jeans, shorts, kostymer, manchesterkostymer, något kostymliknande med kavaj, basker och portfölj (allt på en och samma person som ser ut att vara ungefär 15 år, Xhosa-kultur tydligen), långkjolar, galaklänningar, hattar, kepsar, rastamössor, en vanlig t-shirt, en ovanlig t-shirt, nätstrumpbyxor, tajtast du kan tänka dig, så stort så tre människor får plats i ett byxben. You name it, I have seen it.

För att inte tala om vinterjackorna. Ojojoj. Det ser ut som något vi köpte på klädbytardagarna i Öppet hus när vi var sju år. Inte senaste mode alltså. Sen är det lite absurt i sig att de faktiskt går med vinterjackor som mycket väl kan mäta sig med min fjällräven. Vi springer runt i shorts och flipflops.

Så vad kan vi då lära oss av detta. Jo, i Kapstaden kan man se ut precis hur som helst - vilket är en befrielse i sig. Men det gör faktiskt shoppingrundorna för en svensk som jag aningen svårare.

Ingen mamma

Det blir ingen mamma till Kapstaden. Flyget är inställt och då är det nog bäst att stanna i Sverige. Det känns skit rent ut sagt måste jag säga. Var så inställd på ett avbrott i vardagen och få göra nåt kul, men nu blir det väl till att plugga istället eller nåt.

Regnar gör det idag också, och jag kan svära på att jag hade nåt slags kryp, kanske en mus, i några avloppsrör som går i mitt rum imorse. Lät som om något sprang runt och krafsade. Jag glömde mitt häfte med texter jag skulle läsa ute i bakgården igår, och som sagt. Det har regnat hela natten. Bra idé Johanna!

Man kan väl säga att inte allt går precis som det ska just nu! Vi ska till ett köpcentrum idag i alla fall. Ska shoppa för luft. Det blir nog bra det!

Inte alltid som man tänkt sig

Jag antar att ni alla gissar att min mammas besök hänger lite löst för tillfället. Det känns lite som att Island inte har så många hästar hemma för tillfället, eller det har de ju. Det går väl helt enkelt inte så bra för stackarna. Ingenting säkert än och jag ger inte upp men chansen att hon ska kunna flyga hit imorgon känns väl inte speciellt stor och det gör mig rent ut sagt jätteledsen. Jag behövde verkligen ett avbrott och lite svenska. Ville gärna ha den där tacokryddan också. Och Jenny behövde verkligen snus (det kommer bli hemska veckor de kommande). Så nu är jag arg över det också. I torsdags var jag mest arg på de dumma typerna i skolan som är helt omöjliga att få att hjälpa en. Byta grupper och försöka hjälpa en strandad utbytesstudent har verkligen ingen hög prioritet.

Solen skiner i alla fall i Kapstaden idag. Det är nog rätt varmt och jag vill hoppa i min bikini och försöka rädda brännan lite, men vår bakgård är inte den mest soliga i världen just nu och sitta ute på gatan tror jag är en rent ut sagt usel idé.

Igår var vi iväg på en liten tur till en liten by utanför här. Kanske inte världens mest roande ställe, men vi åt i alla fall lunch och jag köpte vantar, logiskt. Sen tittade vi på världens sämsta film någonsin, Elizabethtown. Så makalöst urusel!

Och nu är jag här. Tror jag ska försöka klämma in mig i hörnet på bakgården som har sol. Skam den som ger sig. Lika bra att läsa lite också kanske, ifall mamma kommer så är det ju dumt om jag inte fullföljer min pluggplan.

Ha en fin söndag Sverige! Förresten, märker man av askan som vanlig gående på jorden??

Usch och fy

för ruttna datormänniskor.


Arg som en stiiiiingrocka är jag!

Händer inte så mycket

Anledningen till att det inte händer så mycket på bloggen är att det inte händer så mycket här i Kapstaden. Alla bara pluggar. Till och med Amerikanarna har stoppat huvudet i sanden (läs: skolböckerna) och då är det illa ska ni veta. Men det börjar bli bättre. Igår lämnade jag in min sista skriftliga stora uppgift!!! Det var ett mycket härligt ögonblick kan jag lova. Nu är det bara test kvar innan final exams börjar. Och de kommer knäcka mig, det har jag redan kommit på.

Förkylningen är bättre också. Funderar på att spela tennis idag till och med, men det är lite kyligt och blåsigt så det kanske är dumt. Ska undersöka saken närmare under dagens lopp.

Annars vill jag i alla fall meddela att jag som svensk lyckades med att inspektera VM-stadion. Känns aningen onödigt, nu när de blågula ändå inte kommer hit, men nu vet ju jag något som de inte vet i alla fall - hur den ser ut. Den är stor, Ejendals har inte så mycket att komma med om jag ska vara ärlig. 68000 personer går in om jag har förstått rätt. Matchen då? Brasilien vann med 1-0, men jag brydde mig kanske inte jättemycket.




Om några dagar kommer mamma hit i alla fall. Det ska bli prima kul, får se vad vi ska hitta på!

Sängliggande

Jag har flyttat mitt liv till sängen. Jag är sjuk. Precis så sjuk som karlar brukar vara, när man mest klagar och är lite mindre sjuk. Snuva och lite feber. Jag sa ju att det började bli kallt här, kunde tydligen inte klara av det. Lite skit faktiskt måste jag säga, speciellt när det är slutruschen i skolan. Dagen började i alla fall med att ta sovmorgon och sedan gå till holländskorna för uppsatsskrivande. Det gick några timmar innan jag däckade på deras soffa. Sen dess har jag bosatt mig i sängen och gått igenom väldigt många avsnitt av how I met your mother. Och planen är väl att fortsätta med dig ett tag till, sen ta en värktablett och lite nässpray och försöka vara frisk imorgon. Synd synd om mig.

Fotboll

På grund av diverse omständigheter (ekonomi och hemlängtan) kommer hemresan ske tidigare än planerat. Det innebär brist på fotbolls-vm för Johanna, men det gör faktiskt ingenting. Jag vet redan hur det kommer bli känns det som, massa glada människor, party och en helt fruktansvärd trafik. Jag menar, när den dagen kommer har jag sett Kapstaden redan. Det enda som jag inte sett är stadion, innifrån, och därför bär det om en timme av till Green Point och Green Point stadium för att titta på U20 fotboll. Sydafrika vs Nigera och Brasilien vs Ghana.

Sen blir det hem och titta på el classico.

Jag gillar fotboll!

Regn och rusk och internet - igen

Det börjar bli kallt i Kapstaden vill jag meddela. Teperaturen sjunkar till nivåer så man faktiskt ser sin andedräkt när det blir mörkt. Runt 12-13 grader kanske. Och det vill jag lova är kallt, sover i pyamas med stängda fönster och tycker att det är kyligt ändå. Den där fläkten som min hyresvärd äntligen gav mig för två veckor sen känns väl kanske inte som en investering i topklass. Idag är det kallt dagtid också, 16 tror jag - eller lite mer. Men det regnar och blåser. Afrikanerna säger att det är vintern som har kommit. Jag fnyser lite åt dem och kan på min höjd gå med på att kalla det för sensommar, alternativt bara svensk sommar. Men det är nog såhär det kommer vara resterande tid av min vistelse här. Nu var det väl i och för sig 25 grader varmt igår, minst. Jag fryser i alla fall om fötterna.

Hemma från skolan är jag också. Tog på mig ansvaret att vakta internet-killen som var här i morse. Två dagar sen bestämde de sig nämligen för att installera ett nytt modem här, så att internet skulle gå fortare. Det misslyckades helt och internet gick inte alls. Oväntat. Så efter två riktigt riktigt griniga samtal från min sida är det nu fixat igen - på bekostnad av min sovmorgon.

Och eftersom jag nu varit vaken i tre timmar utan att göra något vettigt (mer än att stå och skratta lite åt den som har tvätten ute på torklinan, hehe) så är det nu dags att skriva igen. På onsdag lämnar jag in den sista stora uppgiften jag har här. Ska bli så skönt så ni anar inte. Men tills dess är det bara att jobba på.

Hujeda mig

Det har varit en helt fruktansvärd kväll för mina nerver. Men det slutade relativt gott med en "vinst" för Leksand och VINST för Barcelona. Därmed checkar jag ut och går och lägger mig slutkörda kropp. Det här med sport är jobbigt det!

Glad påsk - var det

Sydafrika - landet skapt för roadtrips. Tillsammans med USA då kanske, men av lite olika anledningar. USA för att det finns alldeles för mycket att göra, Sydafrika för att det finns ingenting att göra bara för att det inte finns någonting. Mer än berg, men man tröttnar lite på att gå i dem. Men vackert är det så det förslår. Sen ska man också välja Sydafrika för att det är så bra musik på radion när man hamnar i bilköer, inte. Men det är en annan del av historien och den delen hörde till de sista två timmarna av vår resa, så innan det var det riktigt bra.

Jag presenterade min tripp i ett tidigare inlägg och den blev väl ungefär som tänkt, fast bättre. Vi har badat på riktigt (och inte bara frusit ihjäl i två sekunder i Atlanten som annars), sett soluppgång vid AFrikas sydligaste udde, suttit på en bäcksvart strand och spelat musik (inte jag då, men det förstod ni ju), Sett underbara utsikter, lekt med gepardungar, åkt vilse, ätit supergod mat, sovit halvlyxigt, sovit super olyxigt, fått hemlagad mat, sovit trångt, såvit i bilen, sett ovilda krokodiler, bergsklättrat (gått på en stig) till ett vattenfall och inte vågat bada samt kört en hel del bil. En riktigt bra påskhelg har det varit vill jag lova. Sen skadade det ju inte att komma hem igår och se att Leksand faktiskt fortfarande har en chans på elitserien.

Men nu är skjutsen här så jag måste kila!




We live in a beautiful world

Det är ju ändå samma värld. Det är inte så stor skillnad faktiskt!






Toalettinlägg

Här kommer nu ett toalettinlägg. Bara för att varna känsliga läsare.

Jag har på två och en halv månad långt söder i världen lyckats utkristallisera fem (och en halv) grundläggande behov vid ett toalettbesök. Det är saker som må tas för givet i landet långt norrut, men här på campus ska man garanterat inte förvänta sig alltför mycket av ett besök hos porslinsguden. De fem (och en halv) är;

1. Möjligheten att låsa dörren
2. Sittring
3. Toalettpapper
4. Spolfunktion
5. Tvål
½. Papper att torka händerna på. Detta inser ni snabbt att är lyx, varför den inte belönats med en full siffra utan bara en halv. Man har ju kläder eller vinden utanför. Det fungerar också att innan man går in i själva båset undersöka läget på handtorkningsfronten och därefter försöka få med sig toapapper på väg ut ur båset ifall det inte finns någon annan torkmöjlighet (vilket i stort sätt alltid är fallet).

Jag tycker att detta är vad man skulle vilja ha vid ett toalettbesök, men jag kan lova att man blir något sånär överlycklig om man får 80%. Kan man spola finns inget papper. Finns det papper finns det inget att sitta på. Ibland får man sitta skönt som stryk men då finns varken papper eller spolknapp som fungerar. Ett antal gånger har ryggsäcken fått agera lås medan jag sitter (på en sittring) med ena benet mot dörren för att inte få oväntat besök. Ibland finns varken lås eller sittring, då får ryggsäcken jobba ensam. Ja, sådär håller man på. Tvål är oerhört ovanligt vilket innebär att handspriten går varm eller att man står och gnuggar händerna röda i kallvattnet. Ja ni fattar. Ibland är det så illa så att det är akut och man slutar på ett ställe som bara uppfyller 40 eller till och med 20 % av önskvärda behov.

Så hände det tillslut, två veckor sedan ungefär. Jag hittade det, ett ställe med 100%, lite mer till och med eftersom till och med handpapper fanns. Ingen kö är det heller. Det har nu hållit måttet i två veckor som sagt och aldrig har jag blivit besviken. Det luktar måhända lite nymålat så man känner sig svimfärdig efter ett tag, men jag tar det. Det finns inte alltid handpapper dock och sittringen i det första båset på höger sida glider runt lite och är lite snett, men vad gör det. Så nu för tiden springer jag campus runt så fort jag måste gå på toa, allt för att få min fina toalett. Igår visade jag den för Jenny och hon blev salig. Annars ska jag inte säga det till någon mer, måste ju försöka upprätthålla kvalitet!

Häromdagen slog det dock mig tillslut att Linköping universitet har toaletter i mängder där varje toalett har ett eget handfat. Vilket sjuk lyx!

Inte helg längre

Nu är det inte helg längre, så då sitter jag och studerar igen. Inte någon gång på mina 16½ studieår har jag varit såhär flitig vill jag lova. Vet väl inte om jag lär mig något sådär vansinnigt nyttigt, men jag skriver i alla fall mina uppgifter och lämnar in dem i tid. Och det tror jag att jag är ganska ensam om - att lämna in dem i tid alltså.

Men snart är det helg igen. Påskhelg till och med. Då ska vi faktiskt åka iväg en sväng. Det blir en liten roadtrip längst östkusten och några ställen till. Ingen extravagant, bara få komma iväg lite. Dessvärre börjar det ju bli höst nu så det är lite kyligare. Bara runt 20 kanske. Eller det är nog varmare i solen men i skuggan får man knottriga ben. Det gör väl att det kanske inte blir så mycket sol och bad, men vi ska nog hitta någonstans att fylla på solbrännan. Ställen vi ska till är i alla fall Stellenbosch, Swellendam, Chrystal pools, Mussel bay, någonstans mer beroende på tid och sen slutligen den absolut sydligaste udden av Afrika (som jag inte kommer ihåg namnet på men den ligger nedanför Hermanus, en ort tror jag) och titta å soluppgången. Så nu kan ni titta på en karta vart jag ska åka om ni vill. Men först ska jag sova och avklara en dag i skolan med lite tennis på slutet (trots en sarjad axel från att ha börjat att serva). Sen bär det av i morgon eftermiddag.

Ta hand om er alla där hemma!

RSS 2.0