Önskelista!

Nu bär det snart iväg till Dalarna för julledigt. Jag önskar mig två saker i julklapp av tomten, eller typ tomten. Jag hoppas att på en julklpp från csn, att de har godkänt mitt lån så att jag kan fixa flygbiljett. Sen hoppas jag även att Sydafrikanska ambassaden är små änglar och ser till att de har skickat tillbaka mitt pass tills jag kommer tillbaka hit efter nyår. Då blir det en bra jul!

Baskat

Jag tänkte vara ekonomisk och be csn betala min flygbiljett tur och retur Sydafrika. I alla fall kortsiktigt ekonomisk. Men det går tydligen inte att få boka flygbiljett innan man fått lånet beviljat av csn. På csn:s hemsida stod det att det räckte med att man hade sökt om hjälp, men icke då. Sen är csn så skeptiska av sig och litar inte på mig utan att jag skickat in ett intyg på att jag är antagen till UWC, vilket gör att jag ännu inte kan få det hela just beviljat. Kontentan av allt det drabblet är då alltså att jag inte kan boka någon flygbiljett än. Så nu blir jag väldigt väldigt besviken på världens befolkning om de tar och bokar fullt det flyg som jag vill flyga med, under tiden som jag väntar på csn. Väldigt väldigt besviken.

Men avresedag är dock bokad ändå. 17 januari pyser jag.

Ny design

Ännu ett viktigt steg på vägen till god kommunikation från andra sidan klotet är avklarad. Designen. Vissa småjusteringar krävs väl fortfarande, men visst blev det fint. Glatt och afrikaaktigt om jag får säga det själv. Utan att ha varit där, eller ens i närheten.

Annars har det börjat slå mig hur ensamt jag kommer göra det här. Vanligtvis vid reseplanering har man någon att bolla flygtider och packning med, men den här gången är det bara jag. Jag kan, när som helst, sätta mig framför datorn och bara beställa en flygbiljett. Jag behöver inte konsultera med någon alls. Det enda som är viktigt är när de där nere tycker jag ska komma. Det känns väldigt väldigt konstigt vill jag lova. Så underskatta aldrig resesällskap vid själva planeringen kan jag säga. Den där flygbiljetten ska i alla bokas i veckan. Sen ska jag ringa till Debra på UWC och meddela när jag kommer och höra om hon kan fixa någon form av boende till mig tills jag kommer, eller om jag ska åka och hoppas på det bästa.

Små, små steg för mänskligheten men enorma känguruskutt för Johanna.

Jag vill rikta ett stor tack

Jag vill härmed rikta ett tack till vissa svenska myndigheter som, faktiskt, lyckades arbeta sig igenom sin byråkrati och få till alla nödvändiga papper till mig i någorlunda tid. Ett speciellt tack riktas till Rikspolisstyrelsen, Skatteverket, Centrala studiestödsnämnden och Landstinget Östergörland, där främst röntgenavdelningen på Linköpings universitetssjukhus och Valla vårdcentral skall premieras. Därefter ska vi inte glömma att tacka Swedbank för felfri service, centrumkliniken för ett orehört förvirrat intryck vid intygsutfärdande, Posten för ert outtömliga förråd av frimärken samt Elkedjan Siljansnäs för en prima uppsättning batterier när det krisade. Tack vare alla er har jag idag fått iväg min visumansökan - bara en vecka för sent. 9800 kronor fattigare, men förhoppningsvis ett visum rikare om några veckor. Det börjar närma sig.

Produktivitet

Idag har jag (än så länge) varit riktigt duktig. Jag har pratat med världens absolut segaste person på Sydafrikanska ambassaden. Det enda positiva med honom var att han pratade svenska, så jag behövde inte ta till min välinövade engelskakonversation. Innan hade jag till och med och övat framför spegeln på hur jag skulle uttala mitt namn; Johanna eller Jåohänna. Jag behöver i alla fall inte ta ett HIV-test talade han om för mig. Sen har jag även talat med CSN som sa att jag kunde få ett intyg som säger att jag ska få pengar av dem. Puh. För jag tror inte att mina 5000 kronor på banken hade kunnat övertyga Sydafrika som helhet att jag har tillräckligt med pengar för att kunna försörja mig där nere. Skatteverket stod för dagens besvikelse. Hur kan man ha upptaget på ett 0771-nummer. Jag trodde faktiskt att det var en så pass stor och utvecklad myndighet så att den hade anammat idén med telefonkö. Men icke. Det fick alltså bli ett mail till dem.

Jag har även sökt CSN.

Nu stundar flygbiljett. Jag kan inte bestämma mig när jag vill åka hem. Det är kanske inte så konstigt eftersom jag gillar att planera max två-tre dagar framåt i tiden. Nu snackar vi slutet av juni. Men vad tror ni om att vara kvar två veckor efter skolan slutar. Det är ju ändå fotbolls-vm då så man kan väl tycka att jag borde kunna roa mig. I sådana fall kommer jag hem till Svedala runt 25 juni.

Nästa steg är att posta brev till polisen och vänta på att herr doktor ska svara på mitt mail. Sen kan jag nästan tycka att jag gjort mig förtjänt av resten av dagen ledigt. Jag hittade nämligen mina (och Mandis) gamla Sims-spel igår.

Vaccin del 1

Såhär i influensatider har jag varit duktig och gått och vaccinerat mig. Mot hepatit och Polio. Noga räknat var detta min femte poliospruta under mitt inte alltför långa liv, så jag skulle bli mäkta irriterad om jag gick och blev sjuk i detta elände. Nä, mitt nervsystem ska nog vara skyddat nu. Hepatiten däremot, kräver en ytterligare behandling, för ytterligare 520 kronor. Kul. Jättekul. Det lutar åt jobb på nyårsafton...

Vid nästa besök skall Tyfoiden få sig en omgång också. Men den kostar blott 300 kronor vilket känns som en tidig mellandagsrea. Billigt alltså.

Nu har jag hur som helst ont i armen. Den snälla damen med sprutan rådde mig att ta båda sprutorna i en arm. Det var smart för nu jag har i alla fall en fullt fungerande arm. Den andra hänger mest med, och mest av den anledningen att den faktiskt sitter fast på min kropp. Så värst funktionsduglig är den inte.

Lista

Vi älskar ju alla listor. Så här kommer en, för att försöka bringa lite klarhet i vad jag ska göra framöver.

1. Skaffa läkarintyg och röntgenintyg
2. Fixa utdrag från brottsregistret
3. Ta passfoto
4. Kolla försäkringar
5. Titta upp vaccination
6. Vaccinera mig
7. Leta flygbiljetter och bestämma datum för avfärd
8. Få intyg från CSN
9. Söka CSN
10. Betala ut en massa pengar på strunt
11. Leta boende
12. Ringa Debra på UWC
13. Lära mig lite om stället jag ska till och områden runt omkring
14. Försöka se var jag vill åka och vad jag vill göra när jag är där
15. Se till att vaccinera mig för dessa turer också...
16. Fylla i visumblanketten (11 sidor)
17. Skicka iväg visumansökan
18. Försöka få tag på bluffelbolaget som försörjer min gamla lägenhet med el, och få dem att fatta att de ska byta faktureringsadress
19. Fundera på kurser
20. Köpa julklappar

Bara att börja jobba antar jag. Röntgen igår är i alla fall avklarad och gick bra. Jag har tydligen normala lungor. Nu ska jag bara hitta någon som kan tänka sig att skriva ner det på papper, och ta sådär 2000 kronor för att göra det.

Röntgen

Idag är dagen när jag ska försöka hitta till och i Linköpings universitetssjukhus. Jag är lite orolig över hur det ska gå och funderar på att åka om en timme någongång, jag har tid klockan tre. Anledningen till denna utflykt är att den Sydafrikanska staten inte vill ge mig ett visum om jag inte har röntgat lungorna. Och de vill inte släppa in mig i landet om jag inte har ett visum, så det är ju bara att knata iväg. Jag är dock lite osäker på om den svenska sjukvårdsbyrokratin verkligen har förstått syftet med mitt besök. Det kan hända att de förväntar sig en person med grav tuberkolos. Jag vill bara ha ett intyg på att jag är frisk. Men den som lever får se antar jag. På kallelsen stod det att undersökningen var gratis, så om de inte fattat har det i alla fall inte drabbat min knapra resekassa.

Vi får väl börja med att se om jag kan hitta rätt.

RSS 2.0