Hetta och Rebecca

Idag har jag träffat Rebecca och Adde, äntligen lite välkända ansikten. Hur trevligt som helst var det, och skönt att kunna prata svenska och få det tillbaka också.

Sen kanske vi inte tog det absolut smartaste beslutet att klättra upp för Table mountain dock. Det är den hetaste dagen (igen) på länge och vi började gå mitt på dagen. Det betyder att det på vissa ställen i solen säkert var 55 grader minst, och ingen vind. Vi höll väl på och dö alla tre, men räddades i sista sekunden av skuggan som var den sista biten upp. Men när det var väl genomfört var vi mäkta nöjda med oss själva och belönades med en utsikt som inte går av för hackor. Oj, vad vackert det är här nere.

Efter ett klättrat berg åkte vi linbana ner och begav oss till stranden för att titta på solnedgången. Adde var dock aningen besviken, eftersom det inte var några moln på himmelen. Jag tyckte det var fint, och framför allt skönt att sitta ner. Dock fick jag en migränattack, så jag lever nu på lånad tid...ska snart gå att sova. Ska bara se om jag kan göra klart läxan till imorgon först och få prata lite med pojkvännen kanske.

Och såklart, vatten!

Jonna!!! Självklart vann du vattentemperaturstävlingen. Dock var du helt ute och cyklade så jag skulle vilja säga att du vann på brist på konkurrens och inte på ovärderlig kunskap. Men vad gör det, en vinst är en vinst. Är du i Leksand på midsommar ska du får ditt pris!

Vattentemperaturen i Atlanten ligger någon stans runt 15 grader. Ibland kanske till och med 17, ibland garanterat inte mer än 11. Så bada gör man på ren och skär vilja och inte ett dugg för att det är mysigt. Förutom surf-Jens och Florine som är i bra många minuter och sen kommer upp och säger något i stil med "å vad skönt". Jag börjar hoppa som en groda så fort en våg fångar min fötter. Smärta är vad det är!

Ett liv i Sydafrika, del 1

Ååå, nu blev blogghumöret på topp. Ett uppdrag, tack för det Therese. Såklart vill jag ju visa er hur det är här nere, hur människorna lever, klär sig, beter sig, underhåller sig osv. Har varit lite osäker på hur jag skulle få ut det bara. Försöker helt enkelt med en serie; Ett liv i Sydafrika. Kanske Ett liv i Kapstaden hade varit bättre, men skit i det.

Tid.
Det viktigaste att påpeka när det gäller Sydafrikaner, speciellt Kapstadianer, är tiden. Min lillebror sa efter sitt Ugandabesök att "tid finns inte i Afrika" och precis så är det. Mer huvudet på spiken kan man inte få till. Och vi snackar inte om några kvartar á la familjen Back här inte, här snackar vi total opålitlighet. Beställer man taxi och de säger om tio minuter kan de komma mellan allt ifrån fem minuter till fyrtiofem minuter. En gång undrade vi var han tagit vägen karln vi ringt, så vi ringde upp igen. "Jo, jag hittade en på vägen som behövde skjuts så jag kommer snart" var svaret vi fick - efter trettio minuter. Det var ju tur att vi skulle till stranden och inte på bio. I torsdags skulle vi hem från GoldFish-konserten och blev stående ute i ingenstans och väntade i en timme. Börjar en föreläsning klockan 9.40 så kommer den som kommer sist till föreläsningen någon gång runt 10.30, föreläsningen slutar 10.40. Men det må väl vara hänt. Värre är det när vi har en tutorial som är obligatorisk att närvara vid. Då kommer sista man tio minuter från slutet och förväntar sig att få komma in och hänga lite - och såklart tillgodoräkna sig närvaron. Det brukar inte lyckas så värst bra. Själv ber man djupast om ursäkt om man trillar in två minuter sent för att campus är enormt och jag har lite (läs jätte) dålig koll på var vissa salar ligger.

Detta beteende märks också mellan lektioner, på stan och på restauranger kan jag lova. FOLK GÅR SÅ LÅNGSAMT! Jag kan omöjligt röra på mina ben i ett sådant oexisterande tempo. Därför måste jag ju försöka gå om folk, vilket i sig är halvt omöjligt eftersom de går i bredaste bredd. Och vem kan klandra dem, de är ju vana med att folk går så långsamt och aldrig någonsin sysslar med omkörning. Jag springer således mer omkring i sanden bredvid gångvägarna (och blir väldigt smutsig om mina fötter) än på själva gångvägarna. Hamnar man bakom någon på en trottoar är det bara att ta en chansning och ta genvägen på gatan för att komma förbi. Ska man äta på restaurang får man snällt vänta på att den långsama servitören, den långsamma kocken och den långsamma juicepressaren ska samordna sina arbetsuppgifter, innan man kan förvänta sig någon mat.

Det hela slutar i alla fall i, en liten paus för gissningar, köer. Att ha hur mycket tid som helst betyder såklart att man inte har ett dugg problem med att köa. Det är bilköer, matköer, registreringsköer, toalettköer, restaurangköer, gå in i biblioteket-köer, mera bilköer, gå över gatan-köer och köer till jag vet inte vad. Och är det inte kö måste man ändå vänta. Vänta på att karln som har ens borttappade plånbok ska dyka upp, att säkerhetsvakten ska dyka upp, att tenniscoachen ska dyka upp, att taxin ska dyka upp, att servitören ska dyka upp, att Jenny ska bli klar (hon har anammat det här alldeles utmärkt)(nä nu var jag elak), att rödljuset ska bli grönt (eftersom inte en bil har synts i korsningen på fem minuter), att sopbilen ska dyka upp. För en svenska med tålamod lika hållbart som snö i juli är detta aningen enerverande. För en Kapstadian, eller en sydafrikan, eller antagligen även för en Afrikan fungerar detta alldeles utmärkt. Varför stressa när man kan göra allt annat än att stressa.

När jag gjorde en av mina omkörningar i skolan häromdagen fick jag ett "are you winning m'am?". Öööh, jo tydligen, fick jag väl svara då.

Så den största chocken hitintills har faktiskt varit detta. Att lära sig ha tålamod. Att inte stressa upp sig för att bilkön gör att jag nu är femton minuter sen till föreläsningen, ingen människa kommer ju bry sig. Eller att inte planera med att hinna äta ute innan det är dags att gå till hårfrisörskan, för det kommer inte gå.

Men som jag säger, hade allt varit som hemma, hade jag ju lika gärna kunnat stanna där.

Plugga plugga

Hmm. jag antar att det kanske inte ar sa kul att lasa har. Lite daliga uppdateringar och inget som egentligen hander. Men jag ska battra mig. Jag lovar!

Nu sitter jag aterigen pa min datorlektion. Men jag ska inte klaga, bara fr
orklara varfor det ar sa daligt med prickar over bokstaverna. Jag har fortfarande inte fatt nagon sladd till datorn heller, sa jag vaxelkor med jenny dar hemma. Mycket irriterande, men det kanns som att ett inte helt fungerande system hor hemma hur bra som helst i Sydafrika.

Lat mig inte ens borja prata om toaletterna. Ska gora det en annan gang dock, kan jag lova.

I helgen kommer Rebecca och Adde pa besok. Ni kan ju gissa hur kul det ska bli!!

Ikvall ska vi ner pa stan och aterigen ga pa gold fish. De skas spela pa ett utestalle. Fredrik har meddelat mig att de finns pa spotify, sa lyssna pa det vettja. Jag kommer plaga er hela sommaren anda, sa det ar lika bra att vanja sig. Fast det ar ca tusen ganger battre live!

Imorgon har jag mitt forsta test.

Norrbaggarna blev for forsta gangen arga nar jagmeddelade att vi vann stafetten. Hahaha. Det varmde ett blagult hjarta!

Till sist. Fragestund!!!! Eftersom jag inte far nagra kommentarer (buhu) sa ar jag radd att ni inte ar nojda med det ni far, eller kanske bara inte orkar. Inte vet jag. Men skit i det. Tankte i alla fall fraga om det ar nagot ni vill veta? Nagot jag ska skriva mer om. Nagot jag ska skriva mindre om. Nagot jag maste gora? Shoot!

Jag trivs i alla fall prima. Och jag langtar hem och saknar alla dar hemma jattemycket. I teoring gar det nog inte ihop, men i mitt huvud gar det prima. Dagen jag ska ake hem kommer jag vara lycklig och under tiden jag ar har kommer jag vara - lycklig. Svarare an sa ar det inte.

Men nu ska jag farglagga mina kolumner i excel.

Och så lite sådana där fotografier igen!

Rhodes memorial som vi var uppe på och...

...tittade på utsikten!

Long beach

Vy över Long beach

Canal Walk. Ett stort stort stort köpcentrum!

Atlanten

Den femte helgen

Typiskt. Jag skrev ett inlägg, sen lade internet ner. Så jag får skriva om det.

Igår blev tjejerna bjudna på middag av Jens, tysken. Den bästa lasagnen på länge, tänk att vanlig mat kan smaka så oerhört gott när man är på ett ovanligt ställe. Sen bar folket av ner mot stan och lämnade mig ensam hemma, vilket passade mig utmärkt. Man känner att man behöver få vara själv lite ibland när man lever i ett hus med fem andra människor. Så jag satt och tittade på live-uppdateringar från skiatlon på datorn medan jag skrev på msn med Fredda. När det sen började hetta till (och svenskarna ledde) frågade han om jag ville titta lite. Så sagt och gjort så tittade jag på slutet av loppet via skype tillsammans med Fredrik. Riktigt mysigt var det, och det skadade ju inte att vi fick ett brons och ett guld heller - jisses.

Idag har jag än så länge haft sovmorgon och suttit och pratat med Sam (amerikan) som var här när jag vaknade. Jag blev lite förvånad måste jag säga att den som mötte mig i min pyamas på väg mot toaletten inte var en av alla de människor som faktiskt bor här utan en utböling från andra sidan Observatory. Men han var här och lånade tvättmaskinen tydligen. Annars är det lite som Vänner här huset, folk kommer och går som de vill och bara hänger. Men jag gillar det. Nu ska jag i alla fall försöka knapa ihop en presentation om job description, sen ska jag nog ansluta till Jenny som sitter och läser på bakgården och se om min hus vill känna lite på solen eller inte.

Heja Sverige!

Väder

Jag vet att ni har det lite slitsamt med all snö där hemma, och jag försöker inte strö salt i såret eller något. Men ojojoj så varmt det är här idag. Och vår bakgård är en liten betongklump med plåtstängsel runt (med taggtråd på toppen, men den har nog ingen effekt på värmen tror jag) så att gå ut där är som att sätta sig i alla Finlands bastuar på samma gång. Omöjligt. Att gå ut och gå går inte heller, för jag går inte tillräckligt fort för att få någon egentlig vindeffekt, så det går bort. Kvar är då alternativet att sitta här i vår cementbuker med fläktarna på för fullt och försöka plugga. Men det får allt annat än bra. Så då sitter jag bara här och gör ingenting. Tvättar. Men jag kan knappt hänga upp tvätten, för linan är på bakgården. Så jag bloggar. Men det är nog egentligen dumt det med för den stackars datorn är nog snart överhetted. Damsuga ska jag nog göra, och tvätta min lakan - fast jag kan nog inte torktumla dem. Torktumlaren står i det enda någorlunda svala rummet vi har, vill inte förstöra det.

Igår var tjejerna ute och åt. Skönt att slippa karlarna för en sekund måste jag erkänna.

Den varmaste dagen hittils

Det är den varmaste dagen hittils, garanterat. Man kan knappt vara ute. Vilket tur att vi måste plugga hela dagen då, jag och Rose.

Hoppas ni har kul i snökaoset!

Computer literacy

Nu ar det ater igen dags for den roliga lektionen i datorkunskap. Jag tror att power point star pa programmet och jag tror att det inte kommer bli sa svart den har gangen heller. Om jag i alla fall kunde fa lara mig hur man skriver riktigt pa en dator eller nat, men icke. Jag lar mig hur man infogar bilder i word. Anton kan ju det!

Maste kila!

God morgon

Som ett mirakel fungerar Jennys sladd i min dator! Inte perfekt kanske, men den fungerar ju nu i alla fall.

Idag har jag sovmorgon. En hel timme men jisses vilken skillnad det var. Var till och med uppe bra tidigt ändå utan att bli trött så nu hinner jag uppdatera mig lite på os. Ska inviga Jens bil idag till skolan. Detta blir nog sista dagen i skolan för veckan också, tar nog en dag ledigt imorgon och försöker hitta en sladd någonstans i detta inte alltför lilla land. Sen är det ju beach friday på schemat med, icke att förglömma.

Nu sitter jag i alla fall här och äter frukost. Lite "färskpressad" juice, en fralla med kyckling och gurka och en tallrik yoghurt med banan och jordnötter. Prima liv. Idag ska jag göra entré på tennisbanan vid tre för första gången. Önska mig lycka till för det kan gå precis hur som helst!

Tekniskt problem

Ett mindre tekniskt problem har uppstått, min dator har pajat. Eller den dær svarta krumiluren som sitter på sladden, adaptern kanske, har kraschat. Den beslutade sig før att gøra det igår nær jag skulle sætta i sladden till datorn. Det blev væl någon kortslutning av något slag før proppen gick och det børjade lukta brænt i rummet mitt - fårn den svarta lilla lådan. Skit skit skiy sæger jag bara. Så nu inleds operation hitta en ny sådan till mig och den operationen inleds på den hær datorn. Ni kan ju gissa nationalitet på ægaren... Jag har också en agent i Sverige vid namn Fredrik som hjælper till så gott det går. Tack før det ælskling!

Annars har det varit en bra dag. Har varit på skolan, ætet half price pizza på Obz cafe och vaxat øgonbrynen. Slagit huvudet i en dørrkarm också!

Verkligheten

Ibland slår verkligheten till. Igår fick vi reda på att en kille blivit knivhuggen till döds några hundra meter från där vi bor (eller nån kilometer - lite oklart). Tre killar blev rånade men vägrade ge ifrån sig sina saker. Tänkte att jag skulle tala om det i alla fall för att förklara vilken verklighet människor här lever i, och jag också eftersom jag nu bor här. Svårt att förstå att det händer var som helst och när som helst och dessvärre ganska ofta när man sitter i kalla Sverige och tittar på På spåret. Inget ont om På spåret alltså, det är bara två olika världar. Och nog vore vi dumma där hemma om vi inte utnyttjade den underbara plats vi lever på. Men nu ska vi inte vara nedslagna, jag älskar fortfarande Sydafrika och vi är försiktiga, så försiktiga som det går att vara. Tappade dock min plånbok idag, vilket gav mig en ångestattack, hjärtblödning och magsår. Men den återfanns med komplett innehåll hos säkerhetsvakten på biblioteket så det var lugnt. Simmat har jag gjort också, riktigt prima pool dom har här. Och nästan själv i den var jag.

Och för att göra stämningen ännu gladare så kör vi lite fler bilder från helgen.

Folkmassa på plats

Nyanga, en lite finare township gata om jag får gissa

Jag med en söt och ihärdig flicka som jag inte riktigt fick ur nåt namn.

Försökte lära dem hur man dansade rumt en midsommarstång. Vanlig runddans gick prima, men små grodorna gick väl inte riktigt hem kanske.

Köket, utan diskho.

Prioriteringar. På andra sidan i köket fanns - tv-spel, tv, högtatalare, sattelittv mm. Men alltså inget vatten i köket.

Träningsvärkstisdag

Jag är fullkomligt övertygad om att det är ett riktigt ord, träningsvärkstisdag alltså. För idag är det tisdag och jag har en faslig träningsvärk. Och jag antar att ni vill veta varför.

Jo, i söndags tittade jag på bilder från stranden och konstaterade att min svenska vinterkropp inte är vänlig för omgivningen att visa i bikini. Därför (och för att jag mår så mycket bättre då såklart) måst jag börja träna. Därför var jag ute och sprang igår.

När jag sen kom hem från löpturen hade jag en ansiktsfärg som skulle gjort varenda rödljus i Kapstaden avundsjuk, och det är några stycken vill jag lova (kanske var det därför varenda ett av dem bråkade med oss på vägen till skolan idag - avundsjuka). Hur som helst, väl innanför dörren och mäkta imponerad över mig själv frågade Sam (amerikan) om jag skulle med och vandra lite. Upp en liten vända på berget bara. Troligt, sa jag med mycket mycket ironi i rösten - och följde med. Så upp det bar till ett memorial ställe ovanför där vi bor. Inte så långt, men rätt så brant. Slutade med att mina ben totalt var ute och, mer eller mindre, gick i tre och en halv timme. Och det slutade såklart i träningsvärk idag. Har nog inte rört mig på tre månader innan det. Idag är jag i alla fall vansinnigt stolt över mig själv.

Idag ska jag simma en sväng och sedan signa upp mig på att börja spela tennis, hoppas jag. Är peppad som bara den i alla fall på att ge pappa och bröder en match när jag kommer hem!

Men innan jag får ägna mig åt sådana förlustelser ska jag gå på föreläsning och göra något slags skrivtest, och jag är inte så peppad för det. Mina skrivkunskaper i engelska skulle helt klart kunna vara bättre. Men det är väl därför jag är här.

En bild från helgen. Dansar med några flickor i Nyanga - township.

Mer hann jag inte med nu.

Vi tänkte

Vi tänkte stanna hemma idag och göra skolarbete. Men sen kom vi på att man kan åka till stranden istället. Så vi åker dit. Och försöker läsa där istället.

Till min besvikelse ser jag att ni är alldeles för dåliga på att gissa vattentemperatuen! Jag vill ju bara ha lite kommentarer. Plus att annars vinner Jonna, eftersom hon är den enda som gissat, och det kan ni väl ändå inte gå med på. Så kör i vind - GISSA!

(Äsch, det gick inte ens att lägga upp en bild när jag väl försökte, så ni får titta på de andra strandbilderna och avgöra kyla/värme).

Nu drar jag i alla fall!

Township

Haft en upptagen dag. Sova var det första jag tog mig för. Det var välbehövligt vill jag lova efter en ganska sen kväll hos Jens igår på inflyttningsfest igen.

Sedan bar det av på utflykt med våra hyresvärdar ut till kåkstäderna. Eller nästan i alla fall, den lite finare delen var det nog. Husen var gjorda av betong och inte plåttak och det fanns rinnande vatten, om än inte i köket. Däremot hade de en enorm stereoanläggning och tv-spel. Det gäller väl bara att prioritera antar jag. Vi var kanske 25 stycken studenter (till större delen) som åkte dig, så vi drog ju till oss lite uppmärksamhet. Så hela dagen har jag spenderat med minst fyra stycken barn runt mina ben bråkande om att få ta kort med min kamera. Så min kamera har under eftermiddagen tagit ca 200 bilder, jag har nog tagit 70 av dem kanske.

Sedan var det tydligen väldigt kul att rida på våra ryggar och axlar också. Så det blev ett litet träningspass när man sprang omkring med en liten flicka på ryggen och galopperade runt. De var i alla fall så söta, men kanske lite påfrestande i längden.

Sedan sysslade vi också med lite gatufotboll. Jag skulle spelat men trodde inte det skulle vara så seriöst så jag hade inga skor - dålig idé. Sen fick jag nåt skräp i ögat också, convenient. Men det var fullt krig där på gatan i alla fall där två gamla skolbänkar fungerade som mål. Prispengar låg i potten också.

Sen åkte vi hem, tog en mexikansk måltid på panchos igen och nu ska vi titta på film. Om det inte är så att någon bar här i närheten visar vinter-os, i så fall går jag nog dit en sväng vid elva för att se om det blir nån skidskytte-medalj.

En sjukt härlig dag har det i alla fall varit. Det är ju kul att se lite olika saker även om det var sjukt skönt att ta en dusch när man kom hem. Det är ju inte alltid man är på ett ställe där det ligger ett skelett från en kokäke på marken.

This is february

Ett tappert försök att fånga kåkstäderna på bild från bilen. Blev väl sådär måste jag säga, men det är i alla fall så det ser ut.

Lite regn och trafikstockningen var ett stort faktum. Blev ingen första föreläsning den dagen - kö såklart.

Konsert i Kirstenborsch. Jag måste bara meddela att omgivningarna är helt makalösa, men att det inte syns lika bra på bild. Bör upplevas!

Johanna posar och Jenny förstör, hmpf.

Pimpen (förgrunden) och Bajpen (den röda). Killarnas nya bil (som gick sönder två gånger första dagen) är den närmaste och är något av det värsta vrålåken jag sett. Som taget ur en amerikansk musikvideo. Den röda är vår bil, betydligt mindre, men har än så länge inte lagt av. I alla fall inte på motorvägen.

En av de två sjöarna som går att finna här i närheten. Atlanten kallas den visst.

Johanna solar!

Ponchos, en mexikansk restaurang. Jag kan lova att jag var lycklig där. Skulle ut på en snabb bit mat och fick vänta i en halvtimme på ett bord. Men vill man ha sina quesadillas så vill man.

Tysken Jens med hans inneboende Nagila på besök. Så söt. Hunden alltså!

After school - som vi tycker om att kalla det.

Och som avslutning ser vi en badande Johanna. Vi kör en tävling också - GISSA VATTENTEMPERATUREN!

OS

Jag sitter här i Afrika med enorm OS-feber. Och det blir ju inte bättre av att man bor med en hopp norrmän. Vintersport och Norge betyder ju nästan samma sak om man tittar i en ordbok. Jag förstår i alla fall inte riktigt hur jag tänkte när jag åkte hit känner jag nu. Fotbolls-vm börjar ju inte förrän om fyra månader, så jag hade hunnit hit tills dess även om jag stannat hemma under OS. Men hur som haver så är jag här nu och får försöka lösa det på bästa sätt. Så jag har några förslag. 1.gå till ett internetcafé och titta på SVT:s livesändningar på internet. Dock är tidskillnaden ett problem, vet inte om cafét har öppet så länge. 2.hoppas för allt vad tygen håller att holländskorna (som kanske ska få sig ordenligt presenterade som Florine och Rose) har en kanal som visar lite snö. Det finns nämligen en helt rimlig chans att så är fallet. I sådana fall ska jag bo där ett tag tror jag. Dock missar jag i så fall kommentator-kalle på skidskyttet, men det går säkert att höra i efterhand.

Annars tycker jag att Wikegård ser lite lagom läskig ut på denna, är det bara jag?

Från svt.se

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Jag hade några håltimmar idag i skolan och planerade att lägga upp bilder. Men på det första stället fungerade internet, och på det andra stället fungerade inte internet - förrän nu. Och nu är alla klara och vi ska åka hem. Hem och plugga. Jag har lånat en bok till imorgon och då måste jag vara klar med den helt enkelt. Svårare än så är det inte. Sen kanske vi ska på en open mic ikväll och se vår tyska vän Jens spela. Om han vågar. Det är lite oklart på den punkten än. Men imorgon kommer jag vara i skolan länge utan att ha något att göra, så då blir det bilder så det står härliga till.

Fast det är mest universitetet och stranden på bilderna. Fast, haha, det kanske inte är så bara när hela Sverige badar i snö!

Kungen på vägarna

Idag har jag varit ute på utflykt. När mamma min kommer ska hon operera ögonen, så jag var ute och tittade på kliniken hon tänkte använda. Det såg riktigt bra ut men det var inte det jag skulle skriva om. Nej, jag tänkte skryta lite över min oerhörda chafförtalang. Efter två veckor åker jag nu utan problem, jag börjar till och med hitta. Inte överallt, men att ta sig igen down town på väg till stranden är inga problem längre, och idag åkte jag åt andra hållet ut, i vindiskriktet Constantia och hittade rätt på första försöket. Makalöst. Jag åkte själv också för första gången, och jag måste erkänna att det är lite skönt att kunna ta sig ut ur huset ensam ibland. Annars måste man ju alltid ha någon med sig, i alla fall när det är mörkt. Så det mina vänner i Sverige kan jag tala om för er, underskatta aldrig möjligheten att ta en kvällspromenad ensam!

Jaja, nog med skryt. Nu kan jag omöjligt skjuta upp det här med plugget längre.

9/2

Skoldagen blir helt klart lättare när man åker till stranden efteråt. Matlagning blir helt klart lättare när man har en Rose som kommer och lagar maten åt en. Huden blir helt klart svettigare när det är 25 grader ute, klockan åtta på kvällen. När kackerlackorna knackar på dörren blir hemlängtan helt klart värre. Om man hänger upp tvätten blir den torr mycket mycket fortare.

Trött

Jag är trött. Det tar på en att vara i skolan hela dagarna. Förstår inte hur teknologerna där hemma klarar av det. Men det är bara att köra på. Har en hel del skola att ta tag i så jag ska sätta på en film och sätta mig i soffan och plugga. Lagom ansträngning. Sen blir det nog middag på poncho's ikväll. En quesadilla eller fajita skulle sitta prima.

Skulle publicerats igårkväll enligt mig. Men tydligen inte!

Tog mig tid att leka lite reseledare nu på kvällen. Jag ska ju faktiskt få en hel del besök här nere. Rebecca och Adde kommer om blotta tjugo dagar och sen ska mamma och Fredda också välkomnas. Frågan är ju dock om jag måste göra alla "måsten" för varje besök. Finns ju en risk för att jag tröttnar då. Eller kanske inte förresten. Jag har inte lessnat på utsikten från björkberget än, och där har jag då garanterat varit mer än tre gånger. Så jag kan inte vänta tills ni kommer, allihopa. Det ska bli underbart att visa er "mitt" Kapstaden.

Idag har vi i alla fall varit i Kirstenbousch (ska kolla upp stavningen) på konsert. Den här gången blev det en picknick konsert i gräset. Dessvärre svek vädret oss lite, och bandet var väl ingen höjdare heller. Men det var mysigt. Och scenen var belägen i en botanisk trädgård, så man kunde då rakt inte klaga på omgivningarna. Så dit ska vi åka igenigen, redan bokat datum och allt. 7 mars, dagen efter den hemska 25-årsdagen, skall tillbringas på gräset. Gold fish igen, vi gillar det!

Frukost och läxor

Nu har man intagit pluggpossition på rummet. Sitter alltså framför mitt skrivbord och skall försöka svara på några frågor om slavhandeln kring Atlanten. Vid min sida har jag en skål youghurt med banan och jordötter samt ett fat med färsk ananas och grapefrukt. Frukoststund har guld i mund. Det här däremot inte de där frågorna, det liknar mer en läxa jag hade på högstadiet, med pappa som SO-lärare. Men det passar väl bra antar jag, för jag tror banne mig inte jag haft ett skrivbord i mitt rum sen då någongång heller.

Min belöning för att göra det här nu är i alla fall att surfa runt på internet och försöka ta reda på hela OS-schemat så jag kan se om jag kanske kan tajma in någon live-sändning på internet när jag är ledig i skolan. Vem blir inte motiverad av en sådan belöning, jag blir det då kan jag lova.

Så vad tror ni var den egentliga anledningen till att europeerna började upptäcka världen och koloniesera den?

Vardag

Jag tittade igenom mina inlägg lite här på bloggen och konstaterade att de som läser för att få höra om de stora äventyren helt klart har hamnat fel. Och jag tror det är lite meningen också. Jag är ju inte här på någon direkt semester utan tanken är väl mer att jag faktiskt ska bo här, plugga här och leva ett liv här. Och jag är ledsen att säga det, men mitt liv är inte sådär vansinnigt händelserikt =)

Idag har jag inte gjort många knop till exempel. Frukost på Obz café någon gång runt tre (english breakfast för enorma 20 kronor, satt precis där den skulle), hyrt tre filmer, tittat på två filmer och suttit och skvallrat i vardagsrummet. Alltså ganska vanliga saker som händer även i de flesta svenska hem. Det mest upphetsande som hände var nog den gigantiska kackerlackan som Rose dessvärre upptäckte i en av korridorerna. Det resulterade i att Rose sprang efter den lilla rackaren med en sko och Jenny stod på armstödet till soffan och skrek "kill it, kill it, kill it" i en ton som de tre tenorerna bara kan drömma om att träffa. Det hela slutade däremot med att Rose misslyckades, Caroline (amerikanskan) kom ut från sitt rum (eftersom Jenny inte längre kunde få fram ord utan bara skrek) och tog över skon och jakten och jag gick ut i hallen för att slippa se skiten och slippa höra skriken (som om de gick att undgå). Efter ca femton försök med skon fick Caroline i alla fall död på den och gav den en enkelbiljett ner i toaletten. Slutet gott, allting gott - för alla utom för kackerlackan.

Det jag i alla fall tänkte få fram med detta inlägg var att det kanske inte händer så mycket oerhört spännande i mitt liv här, men jag hoppas ni vill läsa ändå. Och har ni några frågor eller önskemål är det ju bara att låta mig veta så ska jag göra allt jag kan för att göra mina läsare nöjda. Å, vi kanske ska ha en frågestund för det är väl så man gör i bloggsfären? Jaja, nu ska jag gå och knyta mig i alla fall i min säng, vars madrass lite väl mycket liknar något av halm som fanns i Sverige i början av 1900-talet. Perspektiv får bli nattens ledord. God natt!!!

Tack Robert

Nu har Robert från Skyrove varit här i cirka två timmar och vips så fungerar internet. Vips var nog inte rätt ord förresten, för det tog honom två timmar och innan det har det tagit nästan två veckor, men man glömmer så lätt för nu fungerar det igen. Men jag ropar inte hej förrän det har fungerat i i alla fall 24 timmar.

Och aprorå sådana saker kan jag ju meddela att man i Sydafrika betalar inte bara internet är förbetalt och dyrt, det gäller även elektricitet. Så igår travade vi bort till spar och köpte el för R600, 600 kronor alltså. Vi hoppas på att detta skall räcka hela månaden, men det är högst osäkert. Så nu springer vi och tittar på elmätaren konstant plus att vi på kvällarna springer omkring med stearinljus i hopp om att hitta lampknapparna (som är väl gömda i detta hus vill jag lova). Lamporna får ju inte stå på i onödan.

Nu kom Jenny hem så nu blir det stranden om 15 minuter... Jippi!

Ps: fortfarande inget toabesök, hmmm

Magknip del 2

Ja, då var det ett faktum. Första sjukdomen... Magknipet höll i sig och resulterade i toabesök som inte var som de ska vara, inga mer detaljer behövs tror jag. Därav tog jag i alla fall piller. Det resulterade i fortsatt magknip men garanterat inga toabesök. Kvällen bjöd sedan även på feber och ont i kroppen. Imorse var det lite bättre så jag åkte till skolan (hade en obligatorisk lektion). På första föreläsningen trodde jag dock att jag skulle dö. I alla fall svimma och spy. Trött som ett fån var jag och det fanns ingen luft överhuvud taget. Så inte ens en intressant föreläsning och slavhandel kunde få mig att vilja leva just då. Men det gick över när jag la mig på gräset efteråt och vilade (läs: skolkade - förlåt pappa).

Därefter var det då dags för den obligatoriska lektionen. En lektion i hur man använder en dator. Word stod på programmet idag. Så jag fick göra en rubrik, som jag fick lov att ändra storlek på och göra fet, kursiv och understruken - OCH centrerad. Hårda grejer. Sen fick jag även ändra radavståndet, infoga en bild, skriva ovenpå bilden (men det var överkurs, gjorde jag bara för att glänsa), infoga en tabell och numrera tre frukter med a, b och c och lägga dem i bokstavsordning. Efter det fick jag lära mig hur man sickade e-mail. Nu vet jag att inte alla är födda under samma förutsättningar som jag så jag klankar inte ner på dem, men måste väl erkänna att det var lite väl basic för en annan.

Nu kan ni få gissa vad jag gör? Köar. Ska ändra lite kurser idag och hela law faculty ska tydligen göra det idag samtidigt. Kom hit en halvtimme innan det började och då var kön ut i trappen. En kul eftermiddag är alltså på intågande. Därefter ska jag hem och vila och ringa internetleverantören igen, om man ens kan kalla dem för leverantörer.

Sen kan jag väl passa på att säga att ingenting funkar i vårt hus än så länge. Vi fick en andra kyl i förrgår så nu kan vi i alla fall få plats med lite mat. Men vi hade en vattenexplosion i tisdags när vattenledningen till tvättmaskinen hoppade loss. vi har inget internet, ingen tv. Förut hade vi inget varmvatten och så vidare. Det är inte Sverige det här kan jag lova.

Men nu ska jag återgå till mitt köande.



Update: 1 h 40 min lyder det nya körekordet. Är mäkta stolt vill jag lova!

magknip

Jag har lite magknip och med tanke på att amerikanskan i huset var uppe och spydde hela natten mellan söndag och måndag och att Rose (holländskan) sprang på toa hela dagen igår känns det lite oroväckande. Det kan också vara en släng av hypokondri, vem vet. Känner inte för att bli sjuk i alla fall.

Det regnar idag också.
Sitter i skolan och väntar på föreläsning. Ville ha en vårrulle till frukost, men kinsrestaurangen här tyckte tydligen inte att jag skulle ha det, för de hade inga. Typiskt. Men det är halva priset på pizza idag där vi bor, så jag får väl kompensera där eller nåt.

Såhär ser jag ut idag i alla fall. Jag har på min min nya långklänning (som jag letat efter i två år!!) och känner mig som en Afrikans drottning. Eller inte alls, men nu förstår.



Efterlängtade kanske?


Jenny badar i tidvattenspoolen.

Fish Hoek - där en karl nyss blev uppäten av hajar...oooh

Kapstaden, typ

Gänget. Amerikanarna, norrmännan, holländskorna - och jag.

Dag 2. Moln på stranden.

Söndag, inga moln på stranden. Men däremot en lite rödnätt Johanna.

Lions head bakom molnen.

Vackert!

Natt över Clifton, Kapstaden.

Och så en liten peak på huset vårt.

Badrum med dusch och inga kackerlackor än så länge, tror vi.

Matsal, också kackerlacksfritt so far. Lite vännerinspiration på väggarna, färgglatt =)

Internetstrul

Ja, som Mariah gissade har jag internetstrul. Förbannad så till den milda grad är jag. Inte nog med att vi har en skyhög hyra (enligt mig i alla fall), inte ens internet kan vi få ha då. Jag har ringt dem varje dag förutom på helgen och klagat, men de vill inte få det att fungera. Men jag jobbar på det! Och aprpå pengar kan vi konstatera att CSN inte har beräknat helt rätt vad det gäller att bo i Sydafrika, i alla fall inte kapstaden. Jag lever rätt snålt måste jag säga, man måste ju äta mat i alla fall men ändå känns det som att pengarna knappt kommer räcka till maj, och jag ska vara här till slutet av juni. Jag fick 48000 svenska, norrmännen får 59000 norska, hmmm. Jag får börja tigga på motorvägen annars, det är ju en del som gör det redan.

Annars har det inte hänt så mycket. Vi försökte återigen ta oss till stranden i lördags, men när vi kom fram var det moln. Sen försökte vi gå ut, men slutade hemma i soffan. I söndags gick vi dock på konsert "på stranden", som beskrivningen var. Jag tänkte mig en mysig picknik med någon form av halvlugn musik i solnedgången. Det var ett disco med live-elektronic musik - innomhus. Där inne var det nog i runda slängar 50 grader plus. Skeptisk var det minsta man kan säga att jag var. Men ack så fel man kan ha för det vart den roligaste kvällen hittils. Skön musik (från Sydafrika=kulturpoäng) och dans så svetten stänkte.

Sen var det måndag igen och dags för skolan. Riktigt mycket skola har jag måste jag säga. Men jag tror att Sydafrikanerna kör på kvantitet före kvalitet (som Julia sa om amerikanarna) för det är ett ganska lat släkte de här nissarna. Och idag är jag såklart i skolan igen, eftersom jag sitter vid internet. Snart har jag lektion och sen blir det fyra timmars paus till nästa, så jag tänkte försöka få upp lite bilder från helgen.

Dagens status: Trött, hemlängtan och pengastressad - men nöjd!!!!

RSS 2.0